in

The Telegraph: 18 lucruri fascinante despre România. Le ştiaţi?

Pentru a marca Ziua Independenţei României la 10 mai, cotidianul britanic The Telegraph  publică la secţiunea „Călătorii” un articol în care prezintă 18 lucruri despre ţara noastră, unele mai mult sau mai puţin ştiute.

Lista este deschisă de clădirea Palatului Parlamentului, despre care spune că este a doua cea mai mare clădire din lume: 240 de metri lungime, 270 de metri lăţime şi 86 metri înălţime. Construcţia fost începută în ultimii ani ai dictaturii Ceauşescu şi a costat 3 miliarde de euro. Ca volum, clădirea Parlamentului depăşeşte Marea piramidă de la Giza.

Cel mai frumos drum din lume, Transfăgărăşanul, „o altă creaţie a lui Ceauşescu”. În căutarea „celui mai bun drum de circulație din lume”, jurnalistul şi scriitorul britanic Jeremy Clarkson l-a găsit în mijlocul României – Transfăgărăşanul. Indiferent de modul în care te uiți la el, este o operă extraordinară de inginerie: o întindere de asfalt împachetată cu tuneluri, viaducte și poduri, care îţi cer abilităţi extraordinare de şoferie la înălţime.

Plăcerea de a bea – România ocupă locul 5 în lume la consumul de alcool, după Belarus, Rusia, R. Moldova şi Lituania. Consumul mediu anual de alcool pur în România este de 14,4 litri, în timp ce în Marea Britanie acesta ajunge la 11,6 litri.

Zimbrii, cele mai mari mamifere din Europa. Aflaţi în pragul extincţiei, zimbrii au fost reintroduşi în mai multe ţări europene, printre care şi România.”Am întâlnit o cireadă într-o pădure în apropierea satului Armeniş, în zona Tarcu din Munții Carpați”, a scris Mark Stratton pentru Telegraph Travel în 2014. România mai are şi un număr mare de urşi bruni.

Adevărata casă a lui Borat. În filmul lui Sacha Baron Cohen, scenele care prezintă orașul natal al lui Borat sunt filmate în satul Glod, România, în timp ce în rolul locuitorilor săi erau distribuiţi romi aduşi din afară. Alte pelicule filmate în România sunt Cold Mountain și Anaconda III, cu David Hasselhoff.

Librăria Cărtureşti din Bucureşti. Caruselul Cărturești a fost deschis în 2015, într-o clădire restaurată din secolul al XIX-lea. Acesta conține mai mult de 10.000 de cărți, 5.000 de albume și DVD-uri și un bistro la ultimul etaj.

Reţeaua de internet 4G stîrneşte invidia. România este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru viteza 4G, ocupând un loc impresionant- locul patru din 78 de națiuni, potrivit OpenSignal. Utilizatorii din țară se pot aștepta la viteza de 35,61 Mbps, în medie, comparativ cu doar 21,16 Mbps în Marea Britanie.

Reţeaua de cale ferată, la fel de impresionantă. Rețeaua feroviară de 22.298 km a României este a 15-a cea mai extinsă din lume, deși ocupă locul 81 din lume ca mărime, respectiv suprafața totală.

Arcul de Triumf. Pe cine interesează Parisul? Bucureştiul îl are pe al său.

Portretul în stâncă al lui Decebal, de la Porţile de Fier, o replică a muntelui Rushmore. Sculptura a fost realizată între 1994 și 2004 și îl înfăţişează pe Decebal, ultimul rege al Daciei, care a luptat împotriva Imperiului Roman.

Braşovul şi Râşnovul au LA la picioare. Şi-au scris numele pe coline, ca la Hollywood.

Locul unde s-a născut cafeaua bună. Francesco Illy, fondatorul companiei italiene de prăjire a cafelei, s-a născut, de fapt, în Timișoara, România. Ulterior, s-a mutat la Viena, apoi în orașul italian Trieste. El nu este însă în lista celor mai mari 100 de români, din 2006, care începe cu Ștefan cel Mare și în care au apărut Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi.

Cel mai mare steag din lume. Un steag de cinci tone, care a măsurat 349 de metri/ 227 de metri și a folosit 44 de kilometri de fire, a fost lansat în România în 2013. Ei bine, de ce nu?

Alte recorduri ciudate. România este, de asemenea, responsabilă pentru cel mai lung cârnat din lume. Pentru cât timp? Ne-ați crede dacă am spune că are 39 mile? – dar este adevărat. Va fi nevoie de un măcelar hotărât pentru a doborî recordul. Guinness World Records recunoaște, de asemenea, Festivalul de castane din Baia Mare, pentru crearea celui mai mare vas cu gulaș (7.200 de litri) și compania românească ING Asigurări de Viaţă pentru tipărirea celui mai mare document legal din lume (nouă metri x șase metri).

Inventatori şi invenţii celebre. Nicolae Paulescu a descoperit insulina (deși doi cercetători canadieni au primit Premiul Nobel în 1923 pentru studiile lor asupra hormonului), Henri Coandă a inventat motorul cu reacție modern, iar Petrache Poenaru a creat stiloul. Țara are patru laureați ai premiului Nobel: George Emil Palade (medicina), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatura) și Stefan Hell (chimie).

Biserici spectaculoase. România are șapte situri înscrise în Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv cele opt biserici din nordul Moldovei, acoperite cu fresce minunate (Mănăstirea Voroneț a fost numită Capela Sixtină a României) și bisericile de lemn din Maramureș, tot opt, inclusiv Săpânţa Peri, care ar fi cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Cimitirul vesel de la Săpânţa. Localnicii au optat pentru crucile viu colorate în locul pietrelor funerare sobre.


Sursă articol: http://miscareaderezistenta.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!