in

Șase cetăți din Transilvania despre care probabil nu știai că există

Bisericile fortificate din Transilvania reprezintă o comoară de istorie și arhitectură. Aici se află peste 160 de cetăți și biserici fortificate. Cele mai cunoscute turiștilor sunt Râșnov, Bran, Viscri, Deva, Hunedoara sau Făgăraș. O mare parte dintre fortificații nu sunt însă cunoscute. Unele pentru că nu sunt promovate, altele pentru că au fost lăsate în paragină.

Cetatea de la Slimnic 

Prima mențiune documentară este din anul 1282. Cetatea a fost construită într-un loc strategic, pe drumul care leagă Sibiu de Mediaș. Din câte se pare, potrivit cercetărilor arheologice, aici ar fi fost o biserică.

Potrivit izvoarelor folclorice, în secolul al XV-lea, cetatea de a Slimnic era un fel de „închisoare a împăcării”. Mai exact, se spune că erau întemnițate aici, timp de trei zile, cuplurile care doreau să se separe. Camerele erau situate undeva la beci și nu aveau la dispoziție decât un pat, o farfurie, o lingură și o cană. Cât stăteau „întemnițați” cuplurile trebuiau să-și rezolve problemele din familie.
slimnic

Cetatea Cisnădioara

A fost construită în secolul al XII-lea și trebuia să asigure securitatea la poarta de intrarea dinspre Valea Oltului. Este o biserică fortificată recunoscută pentru acustiva sa impresionantă.
Astăzi, biserica găzduiește și spectacole de teatru sau expoziții, dar și concerte.

În biserica fortificată sunt numeroase plăci comemorative cu numele unor ofițeri și soldați germani și austro-ungari care au murit în luptele din toamna anului 1916, din jurul Sibiului.  Plăcile funerare ar fi fost strămutate din cimitirul de la Gușterița în anul 1940.
cetatea-cisnadioara

Biserica fortificată din Cârța

Pe drumul ce leagă Sibiul de Brașov, în satul Cârța, la bază munților Făgăraș, se află una dintre cele mai vechi și reprezentative monumente de artă gotică din Transilvania: mănăstirea cisterciană de la Carta, fondată între 1205-1206 de către călugării cistercieni.

În prezent se află în stare de ruină și doar o capelă este folosită de comunitatea evanghelică săsească. Mănăstirea a fost înființată în anul 1202, în timpul regelui Emeric. A fost desființată în 1474, iar bunurile au fost transferate Bisericii Prepoziturii din Sibiu.
11699065_841516665916759_1450976224872387001_o

Cetatea Colț

A fost ridicată pe o stâncă, în jurul unui turn pătrat, căruia i s-au adăugat un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri. A fost ridicată în scopuri de apărare, însă nu a îndeplinit niciodată acest rol. A servit cel mult în loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea, care a trecut apoi la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy. Se aflǎ pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanțǎ de satul Râu de Mori. Astăzi este o ruină.
cetatea-colt

Biserica fortificată Racu

Biserica fortificată romano-catolică este pe teritoriul Satului Nou, este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Una din cele mai vechi clădiri din fostul Scaun al Ciucului, monumentul datează din secolul al XIII-lea. Biserică banderială cu multe elemente caracteristice unei fortificații. Biserica originală a fost extinsă în anul 1574, ultima modificare importantă datează din 1758.
racu

Cetatea Orăștie

Datează din primul mileniu de după Hristos. A fost o fortificație mică peste care au trecut migratorii maghiari și apoi sași. Chiar dacă orașul Orăștie a fost incendiat de cotropitori în repetate rânduri, cetatea nu a fost cucerită niciodată.
orastie
Sursa: http://www.activenews.ro/stiri/FOTO-Sase-cetati-din-Transilvania-despre-care-probabil-nu-stiai-ca-exista-137182

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!