in ,

Român este sinonim astăzi cu integru, inteligent, muncitor, dedicat și talentat – Interviu cu Ștefan Minovici

Romania si romanii sunt sarbatoriti in fiecare an la New York. O serbare campeneasa s-a transformat in cel mai mare eveniment romanesc din afara granitelor, iar Romania este singura tara din lume care isi serbeaza ziua pe celebrul bulevard Broadway.

Duminica are loc a 16-a editie a Festivalului Ziua Romaniei pe Broadway, iar zeci de mii de participanti sunt asteptati la festivalul care reaminteste tuturor „nu numai cine suntem si de unde venim, dar mai ales cat de importante sunt valorile noastre romanesti, limba, portul si credinta”.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stefan Minovici, succesor al familiei Minovici, povesteste cum a luat nastere festivalul – organizat initial in inima districtului financiar Wall Street – si cum in 16 ani s-a transformat in cel mai mare eveniment pentru romanii din diaspora, desi sprijinul venit din tara este „spiritual”, iar sumele alocate de autoritatile din Romania sunt „mai putin decat simbolice”.

De unde a plecat ideea organizarii unui eveniment romanesc la New York?

In anul 1999 am iesit din Parcul Central din New York intr-o duminica si in zona strazii 64, langa Fifth Avenue, am descoperit o serbare „campeneasa” intr-o zona mondena si cu adrese de elite.

Era un eveniment organizat de catre membrii comunitatii cehe, cam o suta de oameni stransi in total. Atunci am decis sa incerc sa „copiez” modelul si sa fac ceva pentru romanii din oras, nestiind ce va implica acest efort.

In final, Festivalul Romania Broadway a devenit cel mai mare eveniment romanesc din afara granitelor. Cuantific aceasta afirmatie cu cifrele oficiale, care oscileaza intre 25.000 si chiar 70.000 de participanti.

Cat de usor sau de greu este sa faci un asemenea eveniment?

In primul an – 2000, a fost foarte greu, fara dubiu. Am lansat festivalul chiar in fata birourilor noastre din Wall Street, pe lungimea a doua strazi. La prima editie au participat intreaga familie regala in frunte cu regele Mihai si printre altii si tenismenul Ilie Nastase.

Astazi ar fi imposibil de creat un eveniment de acest gen, in contextul in care primaria New York-ului a impus un moratoriu interzicand noi manifestari si festivaluri de acest gen in tot orasul, incepand din anul 2004.

Din inima districtului financiar Wall Street am fost mutati (la cerere si insistente) pe Broadway si de acolo am ramas din anul 2001.

Am aflat recent ca suntem singura tara din lume care mai are dreptul de a face acest eveniment pe Broadway.

De ce pe Broadway, Manhattan si nu in Queens, Brooklyn sau Bronx? Pentru ca am dorit sa vedem steagul romanesc pe cea mai importanta si mai renumita artera din lume, in capitala lumii, orasul fara somn si totusi plin de vise.

Cum sprijina autoritatile din Romania acest eveniment?

Afara de Institutul Cultural Roman si cateodata MAE/DRP, sprijinul din Romania a fost si ramane in buna parte unul spiritual.

Sincer si fara dubiu, fara ICR la bord cred ca as mai fi avut curajul sa ma mai avant in acest proiect de amploare.

In ce priveste ajutorul MAE/DRP, am renuntat anul acesta la finantarea lor, formalitatile lor fiind de-a dreptul draconice, umilitoare si sumele oferite mai putin decat simbolice. Aceasta in contextul in care am fost onorati in numeroase randuri de sefi de stat, ministri, diplomati, lideri comunitari si celebritati din Romania, din anul 2000 si pana astazi.

Ati avut invitati de marca de-a lungul vremii. Cine sunt invitatii de vaza din acest an? La cati participanti va asteptati?

Printre invitati se numara Keynote Speaker – Congresmenul Mike Turner, primarul New York-ului – Bill de Blasio, ambasadorul Romaniei la Washington – Iulian Buga, ambasadoarea Romaniei la Natiunile Unite – Simona Miculescu, ambasadorul Romaniei la Santiago, Chile – Florin Angelo Florian, ambasadorul Moldovei la Natiunile Unite – Vlad Lupan, consulul general al Romaniei la New York – Ioana Costache – si multi alti demnitari si lideri comunitari.

Duminica sper sa depasim cifra record de 30.000 de participanti. Este Ziua Mamei in Statele Unite si vremea se anunta a fi foarte buna. Audienta ar trebui sa fie pe masura.

Care a fost cea mai mare reusita a festivalului?

Imi place sa cred ca am reusit sa contribui cu ceva pozitiv in a schimba gandirea si modul de a ne vedea si cunoaste pe noi insine in diaspora romana din Statele Unite ale Americii.

In al doilea rand, am ajuns la un punct cand suntem o tara respectata si apreciata enorm de catre Statele Unite si acest eveniment a fost una dintre modalitatile prin care aceasta performanta a fost realizata.

In anul 2000, la lansare, Emil Constantinescu era inca presedinte, Romania nu era nici membru UE si nici al NATO, iar turnurile gemene de la World Trade Center erau inca in picioare.

Paradoxal, majoritatea solicitarilor de participare la Festival astazi vin de la americani, nu de la romani.

Cuvantul „roman” in America este sinonim astazi cu integru, inteligent, muncitor, dedicat si talentat.

In anul 2000, la primul festival nu aveam inca o identitate, afara decat de cea creata de cotidianul The New York Times, poate si de saptamanalul Newsweek. Aceasta insemna Ceausescu, copiii cu SIDA, Nadia Comaneci si Dracula.

Mica „serbare campeneasca” a luat proportii in ultimii saisprezece ani si a devenit o traditie la New York.

Festivalul reaminteste tuturor nu numai cine suntem si de unde venim, dar mai ales cat de importante sunt valorile noastre romanesti, limba, portul, si credinta.

Nu m-am obisnuit niciodata cu ideea de fragmentare a neamului nostru, de dusmanie, rea vointa si de gelozie.

Tinand cont ca mama mea a fost nascuta in nordul Greciei intr-o familie de macedo-romani si ca originile familie Minovici se trag din zona Banatului sarbesc, unde strabunicii mei erau tot macedo-romani, ideea de identitate, patriotism si iubire de tara au fost si raman supreme in familia noastra.

Muzeele Minovici, Institutul Medico-Legal, tratatele si manualele de medicina, Societatea de Salvare, Facultatea de Farmacie si Chimie Analitica si chiar Festivalul Romaniei pe Broadway, toate au un numitor – un membru al familiei Minovici.

Stefan Minovici, succesor al familiei Minovici, este un dezvoltator si un ziarist roman-amarican stabilit la New York din 1979. Specializat printre altele in proiecte internationale si de securitate nationala, d-nul. Minovici este si consilier politic special pentru Europa Centrala si de Rasarit, afiliat cu lideri ai Congresului si Senatului SUA, cat si cu organizatii industriale din gruparea Fortune 500.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!