in

Palatul Parlamentului, „cea mai mare, grea şi costisitoare clădire administrativă din lume”

Palatul Parlamentului este cu adevărat „o minune necunoscută”, se arată pe site-ul bbc.com. Construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu, „clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justă”, a declarat utilizatorul site-ului Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului, la mijlocul anilor 1990.

Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare underground), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureştenii pierzând şi o parte din oraş, se mai arată pe site-ul BBC. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost distrus, incluzând multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici şi sinagogi şi aproximativ 30.000 de locuinţe.

„Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spaţioase, au fost ţesute în interiorul clădirii, în timpul construcţiei”, a mai spus Hoke. „Să fie ţesute în afară şi să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor”, a adăugat acesta.

Toate materialele folosite la construirea sa sunt românești, dintre cele mai scumpe și de cea mai bună calitate precum lemnul de cireș, ulm, covoare din cea mai fină lână și perdele de brocart cu fir de aur și argint.

Pentru realizarea acestei clădiri s-au folosit:
-1.000.000 m³ de marmură
-5.500 de tone de ciment
-7.000 de tone de oțel
-20.000 de tone de nisip
-1.000 de tone de bazalt
-900.000 m³ de esențe de lemn
-3.500 de tone de cristal
-200.000 m³ de sticlă
-2.800 de candelabre
-220.000 m² de covoare
-3.500 m² de piele.

Acestea sunt detaliile care fac din Palatul Parlamentului cea mai grea clădire din lume, lucru atestat și de cartea recordurilor, “World Records Academy”, unde clădirea mai este înscrisă cu încă două recorduri mondiale: cea mai scumpă clădire administrativă din lume (cea mai recentă estimare datează din 2006 și ajunge la suma de 4 miliarde de dolari) și cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, cu o suprafață totală de 330.000 de metri pătrați.

În cartea recordurilor “Guiness Book” clădirea este înscrisă pe locul doi în lume, după clădirea Pentagonului din SUA, la categoria cea mai mare construcție ca suprafață: 330.000 metri pătrați, lucru ce o clasează și pe locul trei din lume ca volum: 2.550.000 metri cubi, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Sursa:

http://www.cunoastelumea.ro/

http://www.mediafax.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!