in

Mesajul României pentru românii din Republica Moldova: Declarați-vă români la recensământ și obțineți cetățenia română!

Cu toții știm că procesul de redobândire a cetățenie române de către etnicii români din comunităţile istorice a fost și a rămas unul anevoios de-a lungul anilor. Mai știm, însă, că acesta a cunoscut, treptat, eliminări ale unor bariere birocratice care obstrucționau un drept elementar al foștilor cetățeni ai României și al descendenților acestora – dreptul la o cetățenie la care ei nu au renunțat niciodată. 

O miniradiografie a acestui proces de simplificare, care s-a consumat în ultimii ani cu inițiative ajunse legi sau cu inițiative rămase doar la nivel de inițiativă, cu scandaluri, cu procese de judecată (inclusiv la CEDO!), cu zvonuri privind suspendarea procesului și alte careva momente interesante e disponibilă aici.

Parlamentul României a adoptat recent o lege care vizează simplificarea procesului prin care este acordată cetățenia română etnicilor români din alte state care se declară români și vorbitori de limbă română. Această lege îi vizează inclusiv pe cetățenii Republicii Moldova care vor putea, astfel, obține mult mai ușor statutul de cetățean al României și, respectiv, cetățean al Uniunii Europene. Tot ceea ce trebuie să facă românii românii din Republica Moldova este să se declare români și vorbitori la limba română la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

Modificările aduse Legii cetăţeniei prevăd că etnicii români din alte state care vor să dobândească cetățenia română trebuie să îndeplinească doar o parte dintre condițiile prevăzute de legea în vigoare, respectiv să dovedească, prin comportament și atitudine, loialitate față de statul și poporul român, să aibă vârsta de 18 ani și să fie cunoscuți cu o bună comportare, să nu fi fost condamnați în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care îi face nedemni de a fi cetățeni români.

Procedura în acest caz este următoarea.

1. Cei care vor fi chestionați cu privire la limba vorbită, naționalitate și apartenență etnică la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, organizat în perioada 12-25 mai, trebuie să se declare români la rubrica apartenența etnică și naționalitate și să spună că vorbesc limba română;

2. Apoi, de la Biroul Național de Statistică, trebuie obținut un extras din formularul completat la Recensământ, care să certifice faptul că persoana respectivă s-a declarat român și vorbitor de limba română;

3. Se completează pachetul de documente care trebuie să includă:

  • Copie legalizată a certificatului de naştere al persoanei care depune dosarul;
  • Copie legalizată a paşaportului;
  • Cele 2 caziere, 1 din Republica Moldova și 1 din România;
  • Cele 3 declarații: 1. Declaraţie autentificată la notar din care să rezulte că nu aţi mai depus o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române – Model declaraţie, click!, 2. Declaraţie autentificată la notar din care sa rezulte că în prezent nu întreprindeţi şi nu sprijiniţi acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu aţi desfăşurat asemenea activităţi – Model declaraţie, click!; 3. Declaraţie autentificată la notar cu privire la menţinerea domiciliului în străinatate sau stabilirea domiciliului în România. Aceeaşi opţiune se face şi pentru copiii minori pentru care se solicită redobândirea cetăţeniei române – Model declaraţie, click!;

3A. Pentru cei căsătoriţi, lista mai include o copie legalizată a certificatului de căsătorie şi o copie legalizată a cărţii de indentitate/buletinului soţului/soţiei.

3B. Pentru cei căsătoriţi, cu copii minori, lista mai include:

– Copie legalizată a certificatului de naştere pentru minor(i);

– Declaraţie autentificată la notar cu privire la consimţământul pentru obţinerea cetăţeniei române dată către minorii care au împlinit vârsta de 14 ani;

– Declaraţie autentificată la notar cu privire la acordul soţilor pentru dobândirea cetăţeniei de către copiii minori în care se precizează domiciliului copiilor.

Altfel spus, mesajul României pentru românii din Republica Moldova este unul cât se poate de clar: “Declarați-vă români la recensământ și obțineți cetățenia română mai ușor!”.

În același timp, la București, este discutată o inițiativă legislativă care prevede retragerea cetățeniei române celor care, deși sunt cetățeni români, afirmă că aparțin unei alte etnii decât cele române. În acest caz, sunt vizați în primul rând moldovenii care au redobândit cetățenia română și care se vor declara moldoveni la Recensământul din mai.

– See more at: http://inconstantin.ro/2014/05/mesajul-romaniei-pentru-romanii-din-republica-moldova-declarati-va-romani-la-recensamant-si-obtineti-cetatenia-romana.html#sthash.aafLL5rz.dpuf

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!